Costes veta una sèrie a TVE sobre la destrucció del litoral

EL PAIS - RAFAEL MÉNDEZ - Madrid - 15/03/2010


El Govern exigeix retirar dos minuts d'imatges de corrupció - El guionista denuncia "censura com la de les fotos de València"

El Ministeri de Medi Ambient ha bloquejat l'emissió d'un documental per a TVE que va encarregar Cristina Narbona el 2006 sobre la destrucció del litoral i que va ser finançat amb 1.292.874 euros de diners públics. El Govern exigeix retirar dos minuts de vídeo en què se superposen imatges del Telediario sobre la corrupció urbanística com un dels mals del litoral. El responsable de la sèrie, el catedràtic de Costes de Granada Miquel Àngel Losada, es nega a retirar aquest fragment: "Desgraciadament, la corrupció és part de la nostra història. Això és una censura com la de les fotos de la Diputació de València".

Narbona va acordar el 2006 finançar el documental amb 1,2 milions d'euros

La sèrie Les riberes del mar oceà és de tot menys neutra, especialment, el capítol 12, dedicat a la legislació. Sota imatges aèries realment espectaculars un locutor narra: "La costa concentra una part substancial dels delictes contra el medi ambient i l'urbanisme, d'habitatges il.legals i de sentències de demolició. Després d'ella s'amaga la complicitat social amb la corrupció urbanística, que es manifesta per la connivència d'alguns funcionaris, càrrecs públics, professionals i empreses de subministrament. Tots ells han consentit les activitats il·lícites i les pràctiques corruptes. Per què hi ha tants excessos, abusos i corrupcions? ".

Més endavant afegeix: "Gran part del litoral espanyol està en mans privades, urbanitzat, alterat profundament o destruït. En molts casos no existeixen les servituds de pas, protecció i accés al mar". Sobre El Algarrobico (Almeria), es pregunta si s'insisteix de nou "en el desenvolupament econòmic a tota costa".

En el documental parlen juristes com Tomás de la Quadra, el fiscal coordinador de Medi Ambient, Antonio Vercher-que defineix el deteriorament ambiental com "un suïcidi col • lectiu, una cosa brutalment lamentable" - o Fernando Palao, el redactor de la Llei de Costes de 1988 . Aquest, que va ser secretari d'Estat a Foment fins fa un any, demana "una aplicació més estricta" de la norma i ha qualificat en públic de "pintoresca" l'actuació de l'actual equip de Costes amb els xiringuitos.

La sèrie cita casos concrets d'abusos com la urbanització al Prat de Cabanes i planteja desmuntar els poblats en primera línia en Chilches i Moncófar (tots a Castelló). El vídeo els situa dins del domini públic i es pregunta si no seria més lògic traslladar-los en comptes de regenerar les platges artificialment.

"La sèrie no tenia absolutament cap directriu política. No només això, sinó que em van donar llibertat total per assolir uns objectius que estaven ben definits. Ni TVE ni jo som una agència de publicitat", va explicar ahir per telèfon Losada, que va liderar la sèrie al costat del periodista Juliol de Benet, ja mort. Losada afegeix que per respecte a De Benito no pot canviar el documental que van tancar. La sèrie ha estat rodada durant més de dos anys amb personal de TVE.

El conveni entre el ministeri i la Universitat de Granada estableix 10 objectius del documental. El primer d'ells: "Transmetre que el litoral és de tots els ciutadans i que tots tenim el dret i el deure d'usar-lo i protegir-lo, de respectar i fer respectar la seva ordenació, organització i control".

Els responsables del ministeri van veure la sèrie fa mesos i van plantejar seis objeccions tècniques. Segons Losada, ell les va acceptar excepte la de retirar dos minuts en què, amb imatges del Telediario, se succeeixen casos de corrupció: Telde, Andratx, Marbella ... Losada justifica la seva resistència: "Aquestes imatges són fonamentals. És part de la història d'aquest país i no ho dic jo, sinó els diaris cada dia. Lamentablement, és una part de la nostra història i si la ocultem estem condemnats a repetir".

Una portaveu del ministeri va admetre ahir en un correu electrònic que, a més de les objeccions tècniques, el departament que dirigeix Elena Espinosa "demanar que es eliminessin dos minuts d'un capítol de 45 en què s'afirmava que el problema del litoral era la corrupció urbanística ". I va justificar: "En opinió del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, la situació del litoral espanyol respon a una mala planificació urbanística ia un excés d'edificabilitat, amb independència que la corrupció sigui, lamentablement, una realitat en zones de la costa ".

Losada detalla com va ser aquesta reunió, el passat 24 de febrer al ministeri: "Van dir que el secretari general del Mar [Juan Carlos Martín Fragueiro] va donar l'ordre que amb aquestes imatges el capítol 12 no es emetria. La sèrie són 13 capítols encastats i com a guionista no consenteixo que es talla i no autoritzo que s'emeti si no és la sèrie completa ".

Medi Ambient considera que "no ha vetat ni censurat cap capítol" d'aquesta producció i argumenta que "una sèrie de caràcter divulgatiu i didàctic, avalada pel mateix, no pot contenir cap tipus d'error o inexactitud ni donar peu a interpretacions tendencioses". "El ministeri i TVE", conclou, "estan a l'espera que puguin realitzar aquests canvis perquè es pugui emetre una sèrie que considera d'un gran interès".

Miquel Àngel Losada admet que la sèrie "mostra coses flagrants contra la Llei de Costes i contra la Constitució". "Les imatges des de l'aire són, moltes d'elles, molt doloroses perquè mostren un deteriorament d'una franja única i irrepetible convertida en una franja per consolidar edificis".

En el cas subjauen les diferències entre la gestió de l'actual equip i el de Narbona, molt més bel.ligerant en públic contra els abusos urbanístics al litoral. Hi ha diversos exemples del canvi, que fonts del sector justifiquen per la crisi econòmica, la pressió de països europeus contra les expropiacions i per la por a perdre vots. El desembre de 2008, el ministeri va enviar al Congrés una reforma legal que suavitzava la Llei de Costes per permetre vendre les cases construïdes legalment a la platja abans de 1988. La reforma segueix encallada a la Cambra. L'Estratègia de Sostenibilitat del Litoral de la passada legislatura, que contemplava enderrocs massius per recuperar el domini públic, segueix en un calaix. El subdelegat del Govern a Almeria va revocar la decisió del Consell de Ministres d'expropiar El Algarrobico, cosa que Greenpeace ha portat als tribunals, ja que considera que un subdelegat no té competències per corregir una decisió del Consell de Ministres.
Google translator