MEDIATECA


1988 1a Trobada vela llatina Cadaqués

En 1988, coincidiendo con la celebración del Milenario de Catalunya, se hizo el "I Encuentro de Vela Latina de Cadaqués", que reunió 25 embarcaciones, y es la más antigua de las que se hacen actualmente.

1990 Thalassa: La vela llatina.

Programa emès pel Canal 33 de Televisió de Catalunya.

1999 Muletes Ebre a tota vela 

Navegada conjunta de muletes de Móra d'Ebre el dijous sant de 1999. A les imatges es poden veure veure veles al romb i amb treu i gàbia. Interessant reportatge fet pels amics del Club Nàutic de Móra d'Ebre

2007Varada tradicional del Colomet al Port de Cambrils

A les Escales Reials del port es va celebrar la varada tradicional de l'embarcació de fusta Colomet a càrrec de l'associació Arjau - Vela Llatina de Cambrils.

2009 Embarcacions tradicionals salpen des de Sant Feliu per celebrar el centenari de la Costa Brava ACN

Sant Feliu de Guíxols (ACN).- Una trentena d'embarcacions tradicionals han salpat aquest divendres al migdia del port i la badia de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) per commemorar el centenari de la Costa Brava amb una ruta pròxima a la costa per tal que els centenars de curiosos que s'hi han acostat poguessin apreciar les maniobres dels vells bastiments des. L'objectiu és acostar aquest tipus de navegació a les viles que resseguiran per mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Antoni de Calonge i Palamós, i donar testimoni d'una forma de navegar. Les embarcacions es trobaven concentrades a aquesta població des d'ahir dijous, amb les antenes en creu com era tradició per Setmana Santa. La majoria també es podien visitar.

2009 Trobada de vela llatina de Cadaqués

Imatges de la Trobada del 23 d'agost de 2009 a Cadaqués.

2010 Vela llatina catalana

Imatges de barques de vela llatina de la Costa Catalana. Fotografies cedides per navegants tradicionals en Trobades i navegades festives. www.lamardamics.org .2010

2011 Sa Xicota

Resum d'una setmana de navegació amb el llaüt de vela llatina "Sa Xicota", de Sant Feliu de Guíxols a Cambrils i Amposta. Juny de 2011.

2011 Trobada de vela llatina de Cambrils

Imatges de la Trobada de vela llatina de Cambrils des de la barca XERINA, de Palamós. 25 i 26 de juny de 2011.

2012 Engegant un motor Boudoin 1936

Bernard Vigne, patró del sardinal Espérance (Sète), engega a mà el motor dièsel Baudoin de l'any 1936.

2012 Mercat del mar de Calafell

L'edició de l'any2012 del Mercat de Mar de Calafell patí les conseqüències d'un mal estat de la mar que impedí les activitats nàutiques, però la festa en terra continuà amb el seu programa.

2012 Temps de Fête a Douarnenez

Trailer del reportatge fotogràfic de Pere de Prada per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial realitzat al Festival Temps Fête Sur Douarnenez 2012. On enguany era convidada especial Catalunya, la seva cultura marinera i tradició.

2013 Mediterranean Tall Ships Barcelona

Del 21 al 24 de setembre el Port Vell de Barcelona va acollir la Mediterranean Tall Ships 2013. Un esdeveniment que va congregar als més espectaculars velers dedicats a l'ensenyament de la vela tradicional entre els més joves.

2013 Trobada de Cadaqués

CADAQUÉS-Trobada XVI de Vela llatina

2014 L'Ametlla de Mar reuneix 20 embarcacions en la IX Trobada de Vela Llatina

Aquest dissabte 5 de juliol va tenir lloc a l'Ametlla de Mar la IX Trobada de Vela Llatina del Golf de Sant Jordi, una activitat que promou el patrimoni marítim d'aquest tipus de navegació tant característica a la costa mediterrània. A les 10 hores va tenir lloc l'amarrada de la vintena d'embarcacions tradicionals, en el moll que es troba just al davant del Centre d'Interpretació de la Pesca. En aquest indret també hi va tenir lloc l'acte d'agermanament amb l'Associació de Vela Llatina Les Pointus de Sanary, procedent d'aquesta localitat del sud de França la qual compta amb 150 embarcacions tradicionals entre els seus associats. L'expedició de Les Pointus de Sanary estava formada per una embarcació i 15 persones. L'inici de la navegada per la costa calera es va iniciar vora les 12 del migdia, amb un recorregut que va unir el port pesquer amb la platja de l'Alguer.

2015 Sant Ramon y su mantenimiento

El Sant Ramón es una barca de bou centenària que fou construída l'any 1904 al Campello (Alacant), actualment és propietat de Bricbarca i del Ajuntament de Vilassar de Mar y està aparellada de mitjana.

2015 Encontros

Reportatge dels Encontros de Navegación Tradicionais de Galizia 2015

2015 Navegando en el Massagran

Navegando en un dia poco claro, marejadilla sin dirección concreta y viento variable

2015 Navegant amb el Sant Pau

El Raptus acompanya la navegació del Sant Pau (A tot drap) per davant de Vilassar, a la trobada de vela tradicional organitzada per Bricbarca (20 de juny de 2015)

2015 Vela llatina. 23a Trobada de vela d'embarcacions tradicionals de Calella de Palafrugell

23a Trobada d'embarcacions tradicionals de Calella de Palafrugell 2015

2016 FCCPMF

Imatges de les activitats de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial dels seus 10 anys de treball. Amb motiu del 10è aniversari de l'Espai de Marina Tradicional del Saló Nàutic de Barcelona.

2017 1a Trobada de velers tradicionals a Badalona

I Trobada de velers tradicionals a Badalona amb el Far Barcelona, el Sant Ramon i el Quetx Ciutat de Badalona, les embarcacions Drac i Lola del Museu Marítim de Barcelona i altres embarcacions de vela llatina.

2017 Engegant un motor Larran

Pas a pas del procediment d'engegada d'un motor dièsel LARRAN. Cambrils, a bord del llaüt "Miquel Nansa", 2015.

2017 FCCPMF a France 3TV: Festival de Loire

Imatges del reportatge de la presència catalana al Festival del Loire a Orleans emeses pel noticiari del vespre de France3 el 22 de setembre 2017.

2017  Presentació 4a Festa del Mar a l'Ametlla de Mar

Els propers 10 i 11 de juny l’Ametlla de Mar celebrarà la IV Festa del Mar. Aquesta comptarà amb la XII Trobada de Vela Llatina que reunirà a La Cala prop de 60 embarcacions de vela tradicional vingudes d’arreu de Catalunya, el País Basc o França. El president de la Federació Catalana per la Cultura del Patrimoni Marítim i Fluvial, Andreu Clarós, ha afirmat que aprofitant la trobada es realitzaran un conjunt d’activitats per omplir els molls de vida. Clarós ha insistit en la importància de posar en valor el patrimoni marítim.

2018 Els patins a la 4a Trobada de vela llatina de Calafell

Els patins varen acompanyar a les llatines en la navegació de la IV Trobada de Vela Llatina celebrada el 2 de juny de 2018. Vídeo realitzat per Albert Ventosa

2018 Fem una ullada 13a Trobada de vela llatina de La Cala. Canal 21 Ebre

El port de l’Ametlla de Mar va celebrar el passat cap de setmana la XIII Trobada de Vela Llatina la Cala

2018 Homenatge al pailebot Santa Eulàlia (1918-2018)

Breu homenatge a l'emblemàtic veler tradicional en l'any del seu centenari. Un vaixell històric al servei de la cultura i la preservació del patrimoni marítim.

2018 La Costa Brava des del aire: Sant Feliu de Guíxols a les Illes Medes

Gravació efectuada per Escenavegant a bord d'una avioneta ultralleugera del Aeroclub Empordà. Des d'una alçada de 1000 peus s'observa tot el litoral de l'Empordanet. Per la claredat de l'aigua del Mediterrani es veuen perfectament les formacions rocoses i les extensions de les praderies malmeses de posidònia. Una magnífica guia a mena de carta per navegants per conèixer el litoral gironí.

2018 Les barques de vela llatina tornen al port natural de l'Estany

El port natural de l’Estany de l’Ametlla de Mar va tornar a omplir-se de barques de vela llatina aquest dissabte. Una vintena d’aquestes embarcacions tradicionals del mediterrani van participar en la 13a Trobada de Vela Llatina del Golf de Sant Jordi. La cita, a banda de reunir tripulacions d’arreu de Catalunya, València i el Sud de França, volia rememorar com els pescadors caleros havien fet servir aquest port al llarg dels anys.

2018 Trobada Cadaqués

Trobada vela llatina a Cadaqués, amb la tramuntana per convidada

2018Trobada de vela llatina La Cala

Vídeo editat per Josep Inglada de la Trobada de vela llatina de La Cala -Ametlla de Mar- del 13 al 15 de juliol de 2018

2019IV Festa de la Mar

L'Ametlla de Mar ha estat la capital marítima de Catalunya els dies 9, 10 i 11 de juny. Prop d'una seixantena d'embarcacions de vela tradicional, han navegat per les aigües del golf de Sant Jordi. A més, el peix blau i els fideus rossejats han estat els protagonistes gastronòmics.

2019La vela llatina: història, què és i com funciona.

Vídeo resum amb la història, le característiques i els principis de navegació de la vela llatina. Creat en motiu de l'exposició sobre la barca "Francisca: l'última barca de pesca que navegava a vela" el juny de 2019

2019 Trobada d'hivern FCCPMF Arenys

Vídeo realitzat per Josep Inglada sobre la Trobada d'hivern de navegació tradicional de la FCCPMF a Arenys de Mar el 12 de gener de 2019.

2019 9a Trobada de vela llatina de Cambrils

Imatges dels dies centrals de la IX Trobada de Vela Llatina de Cambrils organitzada en motiu de la Festa Major de Sant Pere.

2021 Paisatges evocats: el tren petit de Palamós

Aquest vídeo produït pel servei d'arxiu de l'ajuntament de Palamós, tot i basar-se amb la història del tren petit, es presenta en aquesta videoteca per la importància de les vistes del port de Palamós a principis del segle XX.


La Manuela ha acompanyat durant dècades els veïns de Sant Salvador i els banyistes de la platja. Ha format part del paisatge i ha recordat, d’alguna manera, el passat pescador del barri. No és una persona, però gairebé té ànima, i ara s’ha fet un pas endavant per no deixar-la perdre. La Manuela és una barca que forma part des d’aquest dilluns del futur Eco Museu de la Mar del Penedès.

2021 Presentació del pla estratègic 2021-2025 del Club Patí Català de Calafell

Presentació del Pla Estratègic 2021-2025 de la secció de vela llatina Carlos Barral de l'associació. Realitzat el 27 de febrer de 2021 telemàticament (amb l'eina zoom)

2021 Veus de mar: La dona i el mar.

 Vídeo de la xerrada "Veus de Mar", organitzada pels Amics del Quetx Ciutat de Badalona, amb la presència de quatre dones marineres que expliquen les seves vivències.

La dona i el mar és una conversa amb Erme Pedroso  gerent de Associación Albaola Faktoria Marítima, Djemila Tassin de la isla de la Palma navegant en Mini i es prepara per fer una regata transatlàntica, Beatriz Martín de El Moll d'Arenys on col·labora amb l'Agustín Jordan en la restauració de la Margaret Allison i finalment, Atma Gòmez d'Euskadi estudiant de Ciències del Mar.

2021 La Vela Llatina, conferència de Francesc Despuig.

1a Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial amb el títol i tema de La Vela Llatina. A càrrec de Francesc Despuig, mestre d'aixa i navegant. Presentada per Pere Alemany, president de la FCCPMF. Gravació de la conferència telemàtica del dia 26 de març 2021.

2021 La Taverna del Quetx 21 d'abril : Club Patí Català de Calafell.

Gravació de la presentació del Club Patí de Calafell, Vela Llatina Carlos Barral dins de les Converses de la taverna del Quetx. Organitzades per l'associació d'amics del Quetx Ciutat de Badalona.

2021 Les Xerrades de la Federació: El nou reglament de navegació dels vaixells històrics

Vídeo de la  2a Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial a càrrec de Jaime Rodrigo de Larrucea, advocat i professor de dret marítim a la Facultat de Nàutica de Barcelona. 30 d'abril 2021

2021 Veus del mar: Salomes o cançons de treball.

 Vídeo de la xerrada "Veus de Mar" del 2 de maig 2021, organitzada pels Amics del Quetx Ciutat de Badalona, amb la presència de Jordi Salvador (Escenavegant) i Joan Giralt de Cantaquetx, on fan una introducció al món de les salomes o cançons treball. Explicant els diferents tipus i la seva adaptació a les diferents tasques a bord dels grans velers o al bogar.

2021 Candidatura UNESCO vela llatina a Palamós Terra de Mar

Gravació de la roda de premsa celebrada el 22 de maig 2021 a les 11 h, a bord del pailebot Santa Eulàlia al port de Palamós durant el festival marítim Palamós Terra de Mar 2021.

2021/05/21 Les Xerrades de la Federació: GAPAMAR.

Vídeo de la 3a Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial a càrrec d'en Guillem Dimur, President de GAPAMAR i de l'Associació Arjau de Cerbere, i d'en Ricard Casssoly, President de l'Associació Els Amics de la Barca Nôtre Dame de Consolation. I com a moderador, d'en Gerard Martí, vocal de Ponent de la Junta de la FCCPMF i membre de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils.

2021 Les Xerrades de la Federació. Els mestres d'aixa de Cambrils, per Joan Arca. 

La xerrada de la Federació del mes de juny ha estat organitzada per l'Associació Arjau Vela Llatina i el Museu d'Història, ambdós de la vila de Cambrils. Ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona, l'ajuntament de Cambrils i el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili. Des de l'inici d'aquestes Xerrades sempre s'havien fet telemàticament, però aquest cop, degut al prigressiu aixecament de les mesures de protecció front a la Covid19, per primera vegada el conferenciant ha tingut públic al seu davant a la sala d'actes del Centre Cultural.

XV Festa de l'Ormeig de Cambrils: Vol a Batre.

Programa especial de la Festa de l'Ormeig celebrat a Cambrils el passat dissabte 26 de juny 2021. Canal Reus TV.

2021 Vídeo resum de la Flota Catalana a Mallorca.

Vídeo realitzat per Francesc Despuig, que resumeix tota la singladura i els protagonistes de la Flota Catalana a Mallorca. Viatge de embarcacions de Vela Llatina més el Quetx Ciutat de Badalona, des de Port-Vendres a Sóller, l'agost del 2021.


Tràiler de presentació de la formació en l'art de navegant amb vela llatina organitzada per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF).

Entrevista en directe a Jordi Salvador de El Far ràdio per la Xarxa de Televisions de Catalunya, el dissabte 16 d'octubre 2021, per parlar de l'Espai de Marina Tradicional, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial i de la situació actual del sector.

La DT de Ingenieros nauticos y Oceánicos a Andalucía organizà aquesta Jornada celebrada al Saló d'actes de Navantia Training Centre (San Fernando-Cadiz).

Vídeo de la Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial a càrrec d'en Toni Tur. I com a moderador, d'en Pere Alemany President de la FCCPMF. 29 d'octubre 2021

Vídeo de la Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial a càrrec de la Erme Pedroso, gerent d'Albaola i organitzadora del Pasaia Itsas Festibala 2022 i d'en Fernando Viota de l'empresa Vela Cuadra de Sevilla, organitzador de la Escala a Castelló 2022. I com a moderador, d'en Jordi Salvador assessor de la Junta de la FCCPMF. La xerrada és en castellà en ser llengua comuna de tots els intervinents.

Vídeo de la Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial a càrrec d'en Fede Figuerola, president del Club Patí Vela Barcelona i mestre d'aixa i d'en Ricard Pedreira, patinaire, economista i autor del llibre Navegando con patín a vela. I com a moderador, d'en Victor Martí, vicepresident de la Junta de la FCCPMF. 25 de febrer 2022

Vídeo de la Xerrada de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial del 29 d'abril 2022. Amb la intervenció d'en Joaquim Serra, actual president de l'entitat gironina, i d'en Joaquim Pla i Bartrina, president fundador. També intervenen en Jordi Salvador, Agustí Martín, Joan Capella, Gerard Martí, Montse Granollers.

Vídeo presentació de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial durant l'entrega del XII premi Roig Toqués al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú el 15 de juny 2022.

2022/06/15 Discurs Pere Alemany, president FCCPMF, lliurament premi Roig Toqués 2022.
Imatges del lliurament del XII Premi Roig Toqués de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a en Pere Alemany, com a President de la FCCPMF, el 15 de juny 2022 al Teatre Principal de Vilanova.




Darrera videoconferència de la temporada 2021-2022 de Les Xerrades de la Federació amb el tema: L'Escola de Marineria de Tarragona, a càrrec de Joan Sol, ex-alumne d'aquesta escola, mariner i comunicador. Introduït per l'Agustí Martín, secretari de la FCCPMF, Degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, Capità de la Marina mercant i Maritime Safety Adviser. La videoconferència fou el 3 de juny 2022.

Imatges de la XXX Trobada de barques tradicionals de Calella de Palafrugell del 23 al 26 de juny 2022.

Magnífic reportatge realitzat per Canal 21 de les Terres de l'Ebre.

Processó de la Mare de Deu del Carme 16 juliol 2022 amb el Bot salvavides de Calafell i les barques de  Vela llatina Carlos Barral Calafell.

La Confraria de Pescadors de Cambrils amb l'ajuda d'embarcacions de vela llatina i dels vogadors han pescat a prop de la costa utilitzant tècniques antigues d'art menor com la del bol a batre o la tirada del rall. Imatges de Canal Reus TV.

Lliurament del XII premi Roig Toqués de Vilanova i la Geltrú a la FCCPMF.

Trobada de barques tradicionals aparellades amb vela llatina de Cadaqués. Extraordinari ambient després de la navegada més veterana de la costa catalana.

Recull amb una important mostra de les embarcacions que poden tenir la qualificació d'històriques segons el "Reglamento de buques y embarcaciones históricos y sus réplicas singulares", RD 784/2021 de 7 de setembre.

Vídeo presentació 6a Festa de la Mar de Catalunya 2023 a Calafell. De l'acte oficial al pailebot Santa Eulàlia, durant el Saló Nàutic de Barcelona 2022. El dia 14 d'octubre 2022.