Carril 2011 amb problemes de pressupost.

A la seva pàgina web, la Federación Galega pola Cultura Marítima i Fluvial (FGCMF), impulsora de la iniciativa des del seu naixement, el 1993, calcula els dies que resten fins a l'inici dels dècims Encontros d'embarcacions Tradicionais de Galícia, a desenvolupar a Carril . El compte enrere marca 58 dies a partir d'avui. Queden, per tant, dos mesos per davant sense que l'organització tingui encara en les seves mans tan sols informació aproximada sobre què fons podrà emprar en una celebració que es prolongarà al llarg de quatre jornades, entre el 30 de juny i el 3 de juliol.

La raó d'aquesta indefinició descansa en el paper decisiu que la Xunta, però també d'una institució com la Diputació de Pontevedra, donada la seva capacitat econòmica, estan cridades a exercir en aquesta iniciativa i encara no s'han concretat.

De moment, la implicació del Concello de Vilagarcía és, al costat del patrocini ja tancat amb el potent grup empresarial Gadisa, l'únic suport sòlid i precís del que disposa Carril 2011. L'Ajuntament senti a dos representants en la comissió organitzadora, les regidores Victoria Ferro i Rosa Abuín. Encara desvinculat ja de Ravella, també l'ex edil de Xestión do Territori, Marcelino Abuín, manté la seva relació amb l'esdeveniment en qualitat de vocal de l'associació cultural carrilexa Rompetimons. En canvi, ni l'Administració autonòmica ni la provincial han respost encara a les sol.licituds de col.laboració plantejades pels impulsors d'uns Encontros que constitueixen, en l'ampli sentit de l'expressió, la veritable festa de la mar a Galícia.

La lògica competencial assenyala a la Conselleria do Mar com el departament autonòmic de referència en aquest cas. No obstant això, també la Conselleria de Cultura, a través de la Direcció Xeral de Patrimoni Cultural i la Secretaria Xeral de Turisme, tindria molt a dir en una cita que, entre altres qüestions, ha convertit a Galícia en una veritable potència en allò que es refereix a la recuperació del patrimoni marítim.

Tots els grups de treball estan formats, tant a Carril com en Vilaxoán. Les programacions estan pràcticament definides. Fins on és possible, és clar, perquè sense un coneixement mínim de quants diners es posarà en joc és impossible seguir avançant.

Serxio González . La voz de Galicia. 26/3/2011