L'Arjau de Cambrils: 25 anys servant drets.

 L'Associació L'Arjau de Cambrils celebra el seu 25è aniversari amb un ambiciós programa d'actes. Des de la FCCPMF felicitem la perseverança, resiliència i treball d'aquesta entitat que ha sabut treballar tant amb el patrimoni material com immaterial i amb les persones que han estat capaces de transmetre'l.

L’associació Arjau Vela Llatina de Cambrils comença aquesta setmana la commemoració dels 25 anys de la seva fundació. Concretament serà dimecres 31 de maig a les 19.30 hores al Centre Cultural amb l’inici oficial i la coorganització de la conferència L’Art de la Navegació a Vela Llatina, patrimoni mundial?, a càrrec d’Olga López del Museu Marítim de Barcelona per donar a conèixer el projecte internacional que té com objectiu aconseguir que la vela llatina i la vela al terç siguin incloses a les Llista de Patrimoni Immaterial de la Unesco.

Després d’aquest primer acte, en vindran una vintena més fins al 18 de novembre d’enguany quan es commemoraran exactament 25 anys de la creació de l’entitat. El gruix es concentrarà però en el mesos de juny i juliol, durant els quals es preveu organitzar la XI Trobada de Vela Llatina de Cambrils i la XVII Festa de l’Ormeig al voltant de la Festa Major de Sant Pere.

Així doncs, tot i que el programa és encara obert, durant els propers mesos s’organitzaran xerrades, taules rodones, exposicions, presentacions de llibres, cursets, portes obertes, visites guiades i projeccions audiovisuals, sempre amb el patrimoni marítim de protagonista i en col·laboració amb altres entitats, empreses o institucions com l’Ajuntament de Cambrils, el Campus Extens de la URV, el Museu d’Història de Cambrils, la Confraria de Pescadors de Cambrils, Ports de la Generalitat, l’Arxiu Municipal de Cambrils o el Club Nàutic Cambrils.Menció a part és la proposta nova El bastiment convidat. A més de la trentena d’embarcacions tradicionals que participaran els dies de la trobada, setmanes abans i també després, altres bastiments de les associacions membres de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, posaran rumb al port de Cambrils. Convidats per l’Arjau com entitat cofundadora d’aquesta federació, participaran des de la mar activament en activitats previstes a terra, tal i com passarà amb el primer bastiment convidat que serà la barca de mitjana Sant Ramon.

Del 12 al 16 de juny, a bord d’aquest quillat construït l’any 1904 avui propietat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i gestionat per l’entitat Bricbarca, sense sortir de port, uns 500 escolars locals participaran de la visita dinamitzada Què és la vela llatina? a càrrec de voluntaris de l’Arjau i de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

En resum, Arjau Vela Llatina de Cambrils vol celebrar el treball de 25 anys d’acostar la ciutadania a la mar amb respecte i a través d’un patrimoni fràgil preservat per homes i dones, senzill, que beu de la tradició profundament respectuosa amb un medi amenaçat com és la nostra mar Mediterrània. Ho vol fer mitjançant activitats que per una banda aprofundeixin aquest esperit de difusió de la cultura marítima especialment als infants i joves, però també amb una programació de maig a novembre en diferents espais, que permeti agrair com toca a totes les persones, entitats i institucions que han permès a l’entitat arribar a l’actualitat.

PROGRAMA

Dimecres 31 de maig a les 19:30h. Sala d’actes del Centre Cultural

Inici oficial dels actes del 25è aniversari amb la presentació del cartell del 25è aniversari elaborat per l’artista local Nuri Mariné. Tot seguit, conferència L’Art de la Navegació a Vela Llatina, patrimoni mundial?, a càrrec d’Olga López del Museu Marítim de Barcelona per donar a conèixer el projecte internacional que té com objectiu aconseguir que la vela llatina i la vela al terç siguin incloses a les Llista de Patrimoni Immaterial de la Unesco. Al finalitzar s’estrenarà el tràiler del documental L’Arjau: 25 anys servant dret elaborat per la productora local Sinestèsic, basant-se amb les entrevistes que Cambrils ha presentat al Museu Marítim de Barcelona per ser incloses al vídeo de promoció de la candidatura de patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

Del 7 a l’11 de juny. Port de Segur de Calafell

Primer 25 anys per la mar, amb la participació de cinc embarcacions de l’Arjau Vela Llatina de Cambrils a la VI Festa de la Mar. Festival de la Marina Tradicional de Catalunya, organitzat per l’Ajuntament de Calafell, Patí Català Calafell i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial amb presentació al simposium i presència al stand conjunt federatiu per donar a conèixer els actes del 25è aniversari.Del dilluns 12 de juny al divendres 16 de juny. Moll de Ponent del port de Cambrils

Inici de la sèrie El bastiment convidat. El dilluns 12 de juny arribarà al port el bastiment de fusta Sant Ramon per romandre atracat al moll de Ponent. S’iniciaran els tallers educatius matinals Què és la vela llatina? oberts a totes les escoles de Cambrils, a càrrec de membres voluntaris. Embarcats al Sant Ramon, un quillat construït l’any 1904, sense sortir de port, els xiquets i les xiquetes descobriran la vela llatina com una eina de treball històrica dels pescadors locals. És un dels vaixells de vela llatina més antics i més grans d’entre els que naveguen pel Mediterrani, avui propietat de l’Ajuntament de Vilassar de Mar i gestionat per l’entitat Bricbarca de Vilassar de Mar, cofundadors de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

Del dilluns 12 de juny al dijous 15 de juny de les 17h a les 20h. Moll de Ponent

Portes obertes del bastiment de fusta Sant Ramon cada tarda al costat de les barques d’assossegament del port de Cambrils. Embarcats sense sortir de port i de la mà de voluntaris de l’Arjau Vela Llatina de Cambrils, els visitants descobriran a bord del Sant Ramon una barca del bou construïda fa més d’un segle per anar a la pesca d’arrossegament a la parella, quina eren les eines de treball històriques dels nostres pescadors al temps de la vela.Dimecres 21 de juny a les 19.30h. Sala d’actes de la Confraria de Pescadors de Cambrils

Presentació del llibre Passat, present i futur de les Confraries de Pescadors a càrrec dels seus autors Joan-Lluís Alegret i Alfons Garrido, antropòlegs investigadors de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona. L’acte de presentació del llibre produït per la Fundació Promediterrània-Museu de la Pesca de Palamós, serà inclòs dins la programació del Campus Extens de la URV a Cambrils.

Diumenge, 25 de juny a les 18.30h. Mollet del Rec del Port de Cambrils

Participació a les regates populars de rem amb llauts de banc fix de 6+timoner organitzades pel Club Vent d’Estrop. Vogadors de Cambrils. En motiu del 25è aniversari i dins la sèrie El bastiment convidat, les muletes de fusta Robur i De Mari del Club Nàutic Móra d’Ebre membres de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, seran convidades a fer una demostració a les regates tradicionals de rem de la Festa Major de Sant Pere de Cambrils recuperades per l’Arjau i la Confraria de Pescadors de Cambrils l’any 2004.Dimarts 27 de juny a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cívic Les Basses.

Estrena del documental L’Arjau: 25 anys servant dret elaborat per la productora local Sinestèsics, basant-se amb entrevistes i material d’arxiu que Cambrils ha presentat per ser incloses al vídeo de promoció de la candidatura de patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. Tot seguit, taula rodona Un quart de segle recuperant la vela llatina a Cambrils amb presència de persones de diverses generacions implicades en la recuperació de la navegació tradicional des de finals del segle XX.

Del 29 de juny al 2 de juliol. XI Trobada de Vela Llatina de Cambrils. Port de Cambrils

Entre els dies 29 de juny i 2 de juliol, amb l’objectiu de potenciar la Festa Major de Sant Pere, l’Arjau ha apostat decididament en els darrers 18 anys per recuperar-la com excel·lent plataforma per la difusió del nostre patrimoni marítim. Enguany torna a coincidir la Trobada de Vela Llatina de Cambrils bianual que arribarà a la onzena edició, amb la Festa de l’Ormeig. Pesca tradicional de Cambrils anual, en coorganització amb l’Ajuntament de Cambrils. S’han preparat una sèrie d’actes que intentaran valoritzar la cultura marinera en el marc del port de Cambrils a través de la presència d’embarcacions històriques emblemàtiques que provenen de ports allunyats a més de la dotzena que fan part de l’estol llatí cambrilenc.Del 7 al 9 de juliol. Port de l’Ametlla de Mar

Com a segon 25 anys per la mar, en agraïment a la participació d’embarcacions caleres des de les primeres activitats de vela llatina al port de Cambrils a l’any 2002, enguany una flota de 6 embarcacions de l’Arjau es desplaçaran a l’Ametlla de Mar a participar de la XVII Trobada de Vela Llatina del Golf de Sant Jordi organitzada per l’entitat Vela Llatina la Cala, membres de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

Dimarts, 1 d’agost. Club Nàutic Cambrils

Inici del primer curs bàsic en vela llatina per tripulacions cambrilenques sòcies de l’Arjau, a càrrec del monitor de l’entitat format en el primer curs a Catalunya de formació de formadors en l’art de la navegació a Vela Llatina. Aquest projecte formatiu materialitzat al 2022, va rebre el suport de la Diputació de Tarragona també en l’elaboració de materials didàctics digitals i impresos. Recolzarem així des de l’Arjau la candidatura de l’art de la navegació a vela llatina com element a incloure a la Llista de Patrimoni Immaterial de la Unesco. A Cambrils la part pràctica serà materialitzada a l’aigua amb l’utilització de l’embarcació Quinòcio cedida per l’Ajuntament de Cambrils.Dimarts, 5 de setembre. Torre del Port de Cambrils

Per tancar dignament l’any de celebració del 25è aniversari, a la Torre del Port de Cambrils inaugurarem en col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils, l’exposició fotogràfica En el temps de la vela. L’arxiu conserva imatges antigues de Cambrils on els bastiments a vela en són protagonistes i una tria acurada de 35 d’elles seran exposades a la torre fins el mes de novembre quan el dia 14, es compliran exactament 25 anys de la fundació de l’Arjau .

Mes de setembre. Sala d’actes de la Confraria de Pescadors de Cambrils

En cohèrencia a la tasca de valoració del patrimoni inmaterial de la comunitat pescadora de Cambrils feta des de l’Arjau en els darrers 25 anys, xerrades sobre el ranxos d’abordo amb pescadors en actiu i membres de la comunitat pescadora de Cambrils. La gastronomia cambrilenca de KM0 beu d’aquests sabers ancestrals, arrel dels reconeixements internacionals aconseguits encara avui dia.Dissabte, 30 de setembre. Sala d’Actes de la Confraria de Pescadors de Cambrils

En el marc de l’exposició fotogràfica En el temps de la vela, es convidarà a Toni Cartes director de la festa Orígens de la Ràpita a presentar el paper de la vela llatina en la recreació dels oficis antics a la Mar de l’Ebre, on l’Arjau hi ha estat present des de la primera edició l’any 2017 per terra i per mar, amb embarcacions tradicionals fins allí desplaçades. Abarloat a la Confraria fent portes obertes, hi serà present el bastiment tradicional Odina de l’associació Arenys.org-El Moll, entitat membre de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. L’Odina serà doncs qui tancarà la sèrie El bastiment convidat ja que, per mar, farà escala Cambrils des del port d’Arenys rumb a participar a la Festa dels Orígens de 2023 al mes d’octubre.

Del 12 al 15 d’octubre. Port de La Ràpita

Cloenda de la sèrie 25 anys per la mar amb la participació de tres embarcacions de l’Arjau Vela Llatina de Cambrils a la Festa dels Orígens a La Ràpita, organitzada per l’Ajuntament de La Ràpita com a coordinadors de la delegació de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial amb presència al stand conjunt federatiu per donar a conèixer els actes del 25è aniversari.


Dijous, 25 d’octubre a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cívic Les Basses.

Conferència Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre a càrrec de Joan Pujol Pedret, investigador del patrimoni fluvial i cofundador del Club Nàutic Móra d’Ebre, entitat membre de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

Mes d’octubre. Sala d’Actes de la Confraria de Pescadors de Cambrils

En coherència a la tasca de valoració fet durant 25 anys del paper de les dones de la comunitat pescadora de Cambrils i el patrimoni immaterial que han preservat, iniciarem en col·laboració amb la Confraria de Pescadors de Cambrils, un curset d’iniciació al remendar d’una setmana per donar a conèixer l’ofici de les remendadores gràcies a les dones pescadores que encara preserven l’ofici a Cambrils.

Diumenge, 12 de novembre. Port de Cambrils

Sortida de les llatines de Cambrils com a cloenda dels actes del 25è aniversari tot navegant a vela per la Mar de Cambrils. A l’arribar en terra i amb totes les tripulacions presents com a l’any 1998, lectura d’un nou manifest de compromís amb la preservació de la nostra mar, la promoció de la navegació tranquil·la i la defensa de la cultura marinera de Cambrils.

Extret de: Ciutat. Diari digital de proximitat (29 de maig 2023)