La barca de mitjana RAFAEL de Palamós celebra els seus 100 anys.


Des de fa divuit anys que el Rafael navega per les aigües de l'Empordà. El seu origen era el d'una barca de parella de bou. Del temps que es pescava a la vela i s'arrossegava la xarxa tibant des de dues barques bessones. El del Rafael és potser un cas únic donat que encara es conserva la seva barca bessona, el Bartolomé, que ara és propietat del Consell Insular d'Eivissa.

Cent anys són tota una fita per un vaixell. Pocs, molts pocs, arriben a assolir-la. És per aquest motiu que un grup de vilatans de Palamós decidiren crear una Comissió per organitzat un acte públic de reconeixement al vaixell i la seva tasca de difusió de la navegació tradicional. Som molts amants de la fusta vella marinera els que ens hem iniciat a bord del Rafael. Cal recordar que a més de les singladures que fa durant la temporada d'estiu per descobrir el litoral de l'Empordanet, ha organitzat amb col·laboració amb el Museu de la Pesca diferents cursos d'iniciació a la vela llatina. Cursos que han servit a molts dels seus participants per tastar una manera "nova" de navegar a la vela.
Palamós és al mapa, a més de les famoses gambes, per una trajectòria de treball constant i sacrifici d'en Joan Santolària, actual armador i patró del Rafael. La presència del vaixell als mitjans de comunicació ha estat constant en aquestes prop de dues dècades i la vinculació amb la vila i el seu port és inequívoca. 

Calia doncs un homenatge a aquest vaixell. Es cercà una data fora de la temporada estiuenca per permetre l'assistència d'altres embarcacions germanes i cosines que treballen bàsicament amb el turisme i en la formació de grumets. El 11 d'octubre, al bell mig d'un pont que esperem deixi de ser-ho aviat, farà que vaixells de tot el nostre litoral puguin acostar-se al port palamosí aquella jornada. L'objectiu és aconseguir 100 vaixells de tot tipus: lleure, tradicionals, treball, rem, etc... que encerclin el Rafael dins la rada del port de Palamós. La festa començarà al migdia del diumenge l'11 d'octubre i el púbic podrà presenciar-ho des del moll de Ponent, la platja llarga o bé des de l'espigó. Evidentment no desvetllarem les sorpreses de l'acte. Però tots els empordanesos i gent d'arreu hi són convidats.
Els actes aniran més enllà del món nàutic. Les escoles de Palamós, Calonge i Vall-llobrega en una primera fase i posteriorment, Palafrugell i Mont-ras, han estat convidades a participar en un Concurs de dibuix del Centenari del Rafael. I perquè els alumnes de 4t d'aquestes escoles s'inspirin se'ls ha convidat a visitar i navegar a bord. A tots! Una important oferta que permetrà descobrir a més d'un nen que significa pujar a bord d'un vaixell tradicional i navegar en una curta singladura. L'exposició de dibuixos podrà veure's entre el 5 i el 17 d'octubre a la Biblioteca Lluís Barceló i Bou de Palamós (primera fase).


Tant l'Ajuntament de Palamós, com el Museu de la Pesca, la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) , el Club Nàutic Costa Brava i el Club Vela Palamós formen part de la Comissió organitzadora. Però també cal esmentar hores d'ara els col·laboradors: Ports de la Generalitat, Port Marina Palamós, Confraria de Pescadors de Palamós i General Nàutic. 

----------

L'acte principal és a nivell nàutic. No podria ser d'altra manera. I per això ens hem posat el repte de reunir 100 vaixells x 100 anys del Rafael. Amb ells formarem un gran cercle al voltant del vell vaixell i navegarem mentre passen... coses, dins el port de Palamós el proper 11 d'octubre al migdia.
Evidentment ens agradaria molt que hi participessis amb el teu vaixell. Tant se val  l'eslora, el tipus, si es d'esbarjo o de treball, tradicional o modern,...

Com que volem tenir 100 vaixell us haureu d'inscriure. Ho podeu fer mitjançant aquest enllaç:


o bé a través dels full que podreu trobar al Museu de la Pesca, el CN Costa Brava, el Port Marina Palamós, General Nàutic i que podreu lliurar allà mateix.

Us esperem a tots en una jornada que volem que sigui recordada com especial.