IV FESTA DEL MAR. L'Ametlla de Mar 9 al 11 de juny 2017

Cartell original de Pilarin Bayés.
La Federació Catalana per a la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF) organitza gairebé bianualment la seva Festa de la Mar. Per a aquesta activitat convoca a totes les associacions que formen part de la Federació, alhora que també a altres federacions, institucions i entitats no federades tant de Catalunya com de tota Europa.
És voluntat de la FCCPMF que cada edició es realitzi en un indret diferent de Catalunya per fer una bona difusió dins el territori. Enguany la responsabilitat ha recaigut a l’Ametlla de Mar, poble mariner i pescador amb molta experiència en l’organització d’esdeveniments dins de la cultura i patrimoni marítim, com la festa més gran mai feta a Catalunya, coneguda com el “Dia del Pescador i els Oficis de la Mar”,  i d’altres d’ àmbit més local, però sempre en defensa del patrimoni del mar.
L’ organització de la Festa de la Mar 2017 és a càrrec de l’Associació de Vela Llatina de la Cala, l’ entitat federada més al sud de Catalunya fins el present. L’Associació de la Cala va començar el 2006 amb la seva primera activitat i, des de llavors, són ja 11 les que ha organitzat sota el nom de “Trobades de Vela Llatina Golf de Sant Jordi”. Al mateix temps i des del 2014 ostenta la Presidència de la FCCPMF, amb el compromís de celebrar aquest 2017 la “IV Festa de la Mar” que inclou també la “XII Trobada de Vela Llatina Golf de Sant Jordi”.
L’Associació coordina les diferents parts implicades a la Festa de la Mar com són l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, la Federació Catalana per a la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, l’ Escola Nàutico-Pesquera de l’Ametlla de Mar, el Museu Marítim de Barcelona, la Confraria de Pescadors de
l’Ametlla de Mar, el Club Nàutic Ametlla de Mar, l’Estació Nàutica Costa Daurada,  la “Asociación de Buceo Histórico de España (HDS-ES)”, el CRAM, la associació Plàncton, les escoles municipals, …així com nombroses empreses privades.
Durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918) les aigües del Golf de Sant Jordi es van omplir de derelictes de vaixells aliats per la persecució sistemàtica a la que van ser sotmesos per els submarins alemanys de la serie U-bot. El moment més àlgid va esser durant l’any 1917, enguany, durant la “IV Festa de la Mar” es commemora el I Centenari d’aquells fets que van ser molt luctuosos i van trasbalsà els habitants de l’Ametlla de Mar. Un poble sencer que es va involucrar amb el rescat de naufragues, acollin els supervivents a casa seva i enterrant els morts. L’Ajuntament vol reconèixer la labor solidaria del seus habitants i honrar la memòria de totes les víctimes a la mar de les seves aigües amb un homenatge. La Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial i la “Asociación de Buceo Histórico de España (HDS-ES)” es sumen amb la organització de una taula rodona en la que es parlarà del destí d’alguns d’aquests vaixells que avui son objecte de turisme d’activitats subaquàtiques…
El municipi de l’Ametlla de Mar, a través del seu Ajuntament, amb motiu de la seva participació a la “IV Festa del Mar”, prepara diverses activitats sobre el patrimoni del mar del Golf de Sant Jordi  que inclouran manifestacions culturals de tot tipus com exposicions, conferències, imatges documentals, música, jocs tradicionals, ecologia, concursos gastronòmics…i per suposat la presència de prop de 50 vaixells tradicionals per navegar en les seves aigües.
Dins la Festa de la Mar tothom està convidat a participar-hi i gaudir-ne dels dies d’intensa activitat al moll del Port Pesquer de l’Ametlla de Mar.
Programa Preliminar de la Festa de la Mar. 
Mes de maig 2017: Escoles de l’Ametlla de Mar Xerrades als alumnes sobre medi ambient marí (Plàncton). Xerrades als alumnes sobre història dels naufragis al golf de sant Jordi (Sr Xavier Figueres, historiador local). Avaluació dels coneixements adquirits. 
Del 2 al 11 de juny: Espais Gastronòmics. Jornades gastronòmiques dels fideus rossejats i del peix blau als restaurants de la vila. Ruta de la tapa blava (peix blau) als bars de la vila. 
Diumenge 4 de Juny 2017.­ Inauguració a la sales del Centre d’Interpretació de la Confraria Vella de: Exposició sobre Modelisme de embarcacions Tradicionals. Exposició sobre el Centenari del Enfonsament de Vaixells a la Primera Guerra Mundial. Objectes recuperats per gent del poble. Exhibició permanent del documental “Centenari del Enfonsament de Vaixells a la Primera Guerra Mundial al Golf de Sant Jordi” per Josep Maria Castellví. Vídeo de uns 20 min. que explica com van ser els enfonsaments i l’estat actual dels vaixells. Es farà exhibició continuada del film. 
9 de juny de 2017.­ 
Des de les 10:00 i durant tot el dia: Arribada d’embarcacions inscrites per participar a la “IV Festa de la Mar” Registre a la carpa de FCCPMF de les embarcacions i tripulants participants a la “IV Festa de la Mar” Servei de grua gratuït al Club Nàutic Ametlla de Mar. Amarratge gratuït al Club Nàutic Ametlla de Mar, una setmana abans i una després de la “IV Festa de la Mar” Portes Obertes per visitar les embarcacions. 
19:30 Concurs “Barquer­Chef” de cuina tradicional del mar per a les tripulacions inscrites a la “IV Festa de la Mar” Places limitades a 10. Inscripció voluntària. Es farà sorteig de les places entre tots els inscrits per el concurs. Es poden inscriure quadrilles o a títol individual. Lloc: Serà a les Carpes petites, davant la Carpa Gran.  Lliurament de premis a la tripulació que hagi fet el millor plat mariner de l’edició d’enguany.
 21:30 Sopar per a les Tripulacions inscrites a la “IV Festa de la Mar”. (Lloc: Carpa Gran) 
23:30 Vetllada Musical a càrrec de les tripulacions inscrites. (Lloc: Carpa Gran) 
10 de juny de 2017.­  
09:30 Visita guiada al espai natural de Santes Creus, cal inscripcións amb antelació. (Plàncton) 
10:00 Concentració de tripulacions, amb la seva roba distintiva, davant de l’ Ajuntament, i de tot el seguici per a la desfilada: autoritats, pregonera, banda de música, tripulacions, comitiva popular, xarangues, nans… 10:30 Sortida de la Cercavila des de l’Ajuntament cap al Moll de la Llum. 
11:00 Inauguració de la “IV Festa de la Mar” i del espai firal amb parlaments: Obertura de l’acte a càrrec del Sr Vicenç Llaó, regidor de cultura de l’Ajuntament Ametlla de Mar. Sr. Roger Marcet, Director del MMB de Barcelona, recalcant el paper d’aquestes festes Patrimonials. Sr. Andrés Clarós, President FCCPMF, presentació de la Festa de la Mar i introducció de la Madrina de la “IV Festa de la Mar” Sra. Pilarín Bayés, madrina de la “IV Festa de la Mar”. Sr. Jordi Gaseni, alcalde de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, donant la benvinguda al poble i inaugurant oficialment la “IV Festa de la Mar”. 
11:45 Visita Inaugural dels diferents espais: Les embarcacions grans amarrades al moll de la Llum. Stand del Museu Marítim de Barcelona i Xarxa de Museus del Mar de Catalunya. Stand de la FCCPMF: Jocs, fer barques amb os de sípia, taller de nusos,…. Stand de l’ Escola Nàutico-Pesquera: Tallers de Nusos, conferències, jocs…. Stand de la Fête d’Orleans: Presentació de la Festa Fluvial més important d’Europa. Catalunya i l’Ebre són els convidats d’enguany. Stand de les Pointus de Sanary (associacions de Vela Tradicional de França) Stand d’ “Art i Mar” constructors d’embarcacions de Vela Tradicional. Exposició d’embarcació i documentació. Stand de la Asociación Española de Buceo Histórico. (HDS­ES). Stand del CRAM: jocs i explicacions de la seva feina. Stand de Plàncton: jocs i explicacions de la seva feina. Contractació de serveis i activitats per l’endemà. Stand de Ametlla Diving: bateigs de Submarinisme. Stand Confraria Pescadors “Oficis de la Mar”: fer nanses, palangres, remendadores,…. Stand de la Ràpita: taller de calafat i reparació d’embarcacions. Stand Picasso: taller de fer peixos amb restes vegetals. Joc de bitlles i “morra” al moll. Charter a bord de la Goleta “Alània”. 
12:00 Reunió de Patrons de les embarcacions inscrites a la “IV Festa de la Mar” (Lloc: Carpa Gran)
12:30 Activitats de les embarcacions participants a la “IV Festa de la Mar”.  Sortida de les embarcacions de Vela Tradicional amarrades davant de la Confraria antiga amb desfilada davant dels molls. Navegada de la “XII Trobada de Vela Llatina Golf de Sant Jordi” 
12:30 Sortida del Catamarà o la Goleta “Alania” fins el “Correu” per l’ofrena floral i de una placa commemorativa al Cavour, el vaixell mes proper dels enfonsats a les aigües del Golf de Sant Jordi en representació de tots els derelictes en la Mar de la Frau. 
15:00 Dinar (Pic­nic) de les tripulacions participants a la “IV Festa de la Mar” (Lloc: Carpa Gran o mentre naveguen ) 
18:00 “Històries del Ferro. Els Bussos Ferrovellers a la Cala” Historia d’Aniceto López i el seu germà Josep, de Paco “el Rana” (Francisco Blay), Antonio Cabal, Josep Llambrich Pallarès …. (Lloc: Carpa Gran) Presentació de la taula rodona a càrrec del Sr Roger Marcet, director del MMB. Estrena del Documental de Josep Mª Castellví “Històries del Ferro. Els Bussos Ferrovellers a la Cala”. Taula redona amb Josep Mª Castellví, Antonio Cabal, Josep Llambrich Pallarès, Xavier Figueres. Lliurament de reconeixements al Srs Antonio Cabal, Josep Llambrich i a les famílies d’ Aniceto López, Francisco Blay (Paco el Rana),….i en Josep Mª Castellví, a càrrec del Sr Jordi Gaseni, Alcalde de l’Ametlla de Mar. Lliurament de Diplomes de Bus d’Honor a càrrec del Sr Joan Font, President de la Societat de Busseig Històric d’Espanya (HDS­ES) La Conferència i lliurament de distintius serà coberta per la revista digital de submarinisme Acusub, que li donarà sortida en el número de finals de juny 2017. 
20:00 Concert al Espai Musical (Lloc: escenari de la punta del Moll de la Llum). 
21:30 Sopar de les tripulacions participants a la Carpa Gran. 23:30 Paraules d'agraïment als participants i Parlaments. 
24:00 Actuació Musical i Ball per les tripulacions. 
Diumenge 11 de juny 
10:00 Obertura de la Festa de la Mar Incorporació a la “IV Festa de la Mar” de la Estació Nàutica de la Costa Daurada i empreses d’activitats de l’Ametlla de Mar. Trobada d’instagramers influencers a l’Ametlla de Mar. Obertura Exposicions. Visita embarcacions al Moll de la Llum. 
10:00 XXIII Diada dels fideus rossejats de l’Ametlla de Mar. 1ª Màniga del concurs. Espai gastronòmic amb degustacions, mostra de productes locals i de vins de la D.O. Terra Alta. Tast per el Jurat del concurs de Fideus Rossejats. 12/5/2017 IV Festa de la Mar. Ametlla de Mar 9, 10 i 11 de juny 2017. | Associació Vela Llatina La Cala 5/5 11:00 Batejos de Vela Llatina per al públic interessat. 
11:00 Excursió amb el catamarà de Tuna­Tour i degustació de tonyina a preus especials per els inscrits a la “IV Festa de la Mar” 
12:00 Concurs Tradicional de Fideus. 2ª Mànega del concurs. Espai gastronòmic amb degustacions, mostra de productes locals i de vins de la D.O. Terra Alta. Tast per el Jurat del concurs de Fideus Rossejats. 
12:00 Sortida de embarcacions de Vela Llatina. Vira-­Vira (maniobres) de les embarcacions participants dins del espai del port per demostració al públic. Explicació al públic de les evolucions de les Veles Llatines per megafonia. Sortida de les embarcacions a navegar davant del port. 
13:00 Regata de Muletes de rem. Concurs de muletes a rem. Entrega de premis. 
14:00 Entrega de Premis del Concurs de Fideus Rossejats (Lloc Carpa Gran) 
14:30 Dinar de les tripulacions participants a la Carpa Gran. Servei de grua gratuït al Club Nàutic Ametlla de Mar. Amarratge gratuït al Club Nàutic Ametlla de Mar una setmana abans i una després de la “IV Festa de la Mar”