#PasaiawaitingHermione


L'Hermione rèplica francesa d'una fragata del S. XVIII.
Aquest podria ser el hastag que resumeix un Festival marítim de Pasaia que ja és història. Un gran festival que segueix el model francès de grans concentracions marítimes on s'ha notat molt l'absència del principal protagonista: L'Hermione.

Estand FCCPMF al Pasaia Itsas Festibala 2018
Però a banda d'aquesta absència el Festival ha funcionat molt bé, milers de persones han visitat la vila marinera en una mostra dividida entre dos grans centres. D'una banda Pasaia Donivane, on hi havia unes barraques de venda de materials artesans i s'altres relacionats amb el mar, a més d'unes carpes on diferents entitats mostraven les seves activitats. Allà precisament es podia trobar l'espai català amb l'exposició de la FCCPMF.

La Xerina navegant amb el bergantí Kaskelot per la ria de Pasaia.
Més de dos centenars de petits vaixells de paper han estat distribuïts entre uns visitants que habitualment demanaven informació davant els plafons de les 14 associacions catalanes. El calendari d'activitats ha estat molt ben rebut en el seu format de vaixell de papiroflèxia, que més d'una persona s'animà a  muntar allà mateix.


Simultàniament dins la ria la Xerina, la muleta amb vela estelada, informava de la presència catalana al Festival de manera que difícilment podia passar desapercebuda. Amb diferents tripulacions ha navegat durant moltes hores en un vira vira continu de les embarcacions participants d'arreu: Euskadi, França, Galícia i Catalunya.
El so del corn mediterrani es fusionà amb un magnífic irrintzi i so de corn cantàbric de la companya Asun.

Bon ambient, música, intercanvi d'experiència, fusió cultural i aprenentatge de tècniques i formes de fer dins el món de la nàutica tradicional.

Benvingut el Pasaia Itsas Festibala! El 2020 sembla que podrem tenir una segona edició. No ho oblideu.