Sant Ramon, un llagut quillat de 117 anys: exposició



Al Museu Enric Monjo de Vilassar de Mar, molt a prop de l'aigua salada del Mediterrani, en allò que fou la primera línia de cases de la important vila de tradició marinera es pot veure fins el 31 de juliol la exposició que commemora els 117 anys del vaixell insígnia de la flota de l'associació Bricbarca: el Sant Ramon.

El llagut quillat Sant Ramon fou construït per Geroni Lloret l'any 1904 al Campello (Alacant) com a vaixell de pesca. Cent anys més tard, desprès de passar per diferents armadors i ports, i quan anava a ser desballestat fou quan Bricbarca el trobà al port de Benicarló on treballava en els darrers dies abans de la jubilació. Conjuntament amb l'ajuntament de Vilassar de Mar i avalat pel Museu Marítim de Barcelona, va ser recuperat, restaurat i renasqué com a representant de la navegació tradicional del passat segle.

Ara per ara el Sant Ramon és un dels vaixells més antics que naveguen per la costa catalana. Actualment porta un aparell de barca de mitjana amb pollacra, major i mitjana.

L'exposició està conformada per diferents espais:



La primera sala explica què és el Sant Ramon i s'hi poden trobar dues magnífiques fotografies de la platja de Vilassar de Mar, l'ex-vot de l'embarcació que es conserva a l'església de la vila i que es duta en processó fins el vaixell un cop l'any i finalment la part baixa del seu primer arbre mestre.



La segona sala presenta una mostra de diferents elements que han format part de la vida i la història del vaixell. Un gran ganxo per pujar les tonyines, el compàs, una sirena mecànica, una bomba d'esgotar, cèrcols salvavides i fins i tot dos radiotransmissors de diferents èpoques. Presideix una de les cantonades una gran nansa feta per l'amic Oleguer de Pineda.



A la tercera sala s'hi troben imatges, dibuixos, llibretes de la restauració duta a terme entre els anys 2002 i 2004.

L'espai ocupat entre aquesta sala i la següent hi ha exposades les maquetes a escala similar (que no exacte) de les tres embarcacions tipus barca de mitjana que es poden trobar al litoral català: El Sant Isidre, el Sant Ramon i el Rafael.


En la quarta sala hi ha un espai per seure i mirar una important col·lecció d'imatges en un monitor que explica tant l'activitat del Sant Ramon i Bricbarca com la de les persones que s'integren i conformen l'associació.



Continuant l'exposició s'arriba a l'espai dedicat a l'activitat de difusió patrimonial i social que duu a terme el Sant Ramon. Una selecció d'imatges, cartells i records físics de Trobades i festivals mariners en els que ha participat durant el segle XXI.


L 'exposició conclou amb les persones que donen vida i són imprescindibles perquè el Sant Ramon dugui a terme totes les activitats socials, culturals i patrimonials en les quals participa. Cal destacar el cartell original que esdevé el logotip de Bricbarca - Centre d'Estudis Nàutics de Vilassar de Mar.


Hi ha un element del qual no en tenim imatge i que caldrà veure allà mateix. La gran vela de mitjana decorada que presideix i ocupa tot el sostre de l'espai comú de l'exposició.

Antiga Escola Nàutica de Vilassar, Estudi de Pilots
 o Col·legi Nàutic-Mercantil dels Srs. Monjo

Més enllà de l'exposició Bricbarca està treballant actualment en la recuperació de la antiga Escola Nàutica de Vilassar, Estudi de Pilots o segons el nom original Col·legi Nàutic-Mercantil dels Srs. Monjo. Un lloc on reubicar les col·leccions del Museu de la Marina, actualment tancat. Un projecte important per una entitat dinàmica, capacitada i amb una base social important per aconseguir-ho amb l'ajuda de les Institucions.

El patrimoni marítim es difon i es defensa també més enllà dels vaixells i barques que composen la seva part més visible. Exposicions, conferències i taules rodones, cursos, etc. són activitats que l'apropen a persones que potser mai han trepitjat la coberta d'una embarcació, persones que encara veuen la nàutica com un esport de rics. És la nostra tasca, com associacions, com a Federació, trencar aquest distanciament i aquesta barrera psicològica que per masses persones significa la llongada (franja de sorra que l’onada del mar mulla).

Text i fotos Escenavegant, imatge escola Nàutic del cartell de XVII Universitat d'Estiu de Mar i Ultramar 2021. Gràcies a l'Agustí Martín per totes les explicacions.