Paraules de riu: un llibre que cal publicar (micromecenatge).

 Clica aquí per aportar al projecte.


"Navegar per lo riu és una de les experiències més meravelloses que he pogut viure des que la nàutica tradicional, com un verí, s’apoderà de bona part de la meva vida. Aquell silenci només trencat pel xipollejar del buc, els xerrics de l’arbre i dels seus caps, pels crits de les aus parades sobre els arbres de ribera, les fileres familiars d’ànecs, les formes sinuoses que pren la superfície de l’aigua en petits remolins, en passar entre roques, en arrissar-se per l’acció de la garbinada, en lliscar suau i ondulada en les parts finals del riu, són records i sensacions inoblidables.

També són inoblidables els records de les seves persones. Des de Móra d’Ebre fins a Deltebre, sempre he trobat amb gent oberta, amable, xerraire i altruista. Tots viuen de cara a lo riu, al seu riu Ebre. A diferència dels centenars de milers de catalans que viuen d’esquena als seus rius i fins i tot del seu mar, que només són capaços de recordar perque s’hi banyen i treure’s la calor a l’estiu. Com han dit durant dècades la gent de l’Ebre, “Lo riu és vida», frase que es popularitzà per defensar-lo en la lluita contra les injustícies vingudes de les terres de secà, península endins, però la frase ha explicat i explica una realitat que durant mil·lenis l’aigua de l’Ebre ha estat allò que ha permès la subsistència de tots els seus pobles riberencs. La coincidència entre la construcció dels grans embassaments i la decadència d’un territori, ric econòmicament, és una una trista realitat malauradament. Les terres de l’Ebre semblen haver passat a ser la rebotiga, la porta del darrere del Principat, la cambra dels mals endreços, allà on s’ha anat instal·lant tot allò que ningú volia prop de casa seva: nuclears, indústries químiques, etc. El transport fluvial havia estat durant segles la principal font de riquesa d’aquest territori. Els llaguts havien transportat materials des de la mar fins a Navarra i viceversa. Els troncs baixaven des dels Pirineus fins a mar menats pels raiers. Troncs que desprès havien d’esdevenir galions, fragates, pailebots a les drassanes marines. Els passos de barca substituïen els ponts actuals per travessar lo riu. Però tot això desaparegué a l’Ebre amb la construcció dels embassaments durant el segle XX. Una construcció qualificable de salvatge, que no va respectar, com sí que s’ha pogut fer en tot els grans rius europeus, ni la seva navegabilitat, ni el seu ecosistema. Uns embassaments que encara avui, segle XXI, retenen els llims necessaris per al manteniment del Delta, dels seus aiguamolls i dels seus conreus. Uns embassaments, i les companyies hidroelèctriques que els menen, que com Déus decideixen quin és el maixenc de lo riu en tot moment obrint i tancant les comportes dels embassaments segons la seva voluntat i interessos econòmics.

A tot això cal afegir-hi la terrible desaparició d’embarcacions tradicionals que suposà la Guerra Civil espanyola (1936-39), per la requisa i ús bèl·lic que se’n feu en la construcció de passos de comportes de pontones amb els llaguts i muletes. O els llaguts marítims requisats per tot el litoral de Catalunya per permetre el pas de les forces de la República durant la Batalla de l’Ebre, que provocà la seva gairebé total desaparició. La llera de l’Ebre és el gran cementiri nacional del patrimoni marítim i fluvial de Catalunya. Però, fins i tot després d’aquesta guerra innecessària de trist record, con aus Fènix, reaparegueren alguns llaguts i muletes que havien estat enfonsats i un cop reparats seguiren treballant. També reaparegueren els passos de barca per salvar la llera del riu.

Avui, ja en ple segle XXI, no tot ha desaparegut. Un bon grapat de persones entusiastes treballen encara perquè aquest patrimoni fluvial es mantingui viu. Entitats com el Club Nàutic de Móra d’Ebre són responsables de mantenir una petita flota de muletes que a dia d’avui són capaços de remuntar lo riu amb els seus aparells de veles en rombe. Ara no ho fan per feina, ho fan pel gaudi i per un compromís amb un patrimoni que mai s’hauria de perdre. Dins aquesta entitat, com dins d’altres de la ribera ebrenca, hi ha persones que s’entossudeixen a investigar i deixar testimoni d’un temps passat recent en uns treballs que seran imprescindibles en un futur no gaire llunyà. De tots aquests treballs s’ha begut per crear aquest recull terminològic de navegació fluvial. Perquè l’ebrenc o tortosí és una variant d’una llengua tan rica com el català. Cal afegir a això que els lèxics professionals és sabut que tendeixen a fer seves un seguit d’expressions que poden resultar críptiques a oïdes externes. Dels reculls d’aquells llaguters, daliners, patrons, raiers, seguers, matxeros, arrais, barquers, calafats, llenyataires, minyons, peons, neix i tracta Paraules de riu".


Introducció de Paraules de Riu, de Jordi Salvador.


Per què un micromecenatge?


Està en marxa un projecte de micromecenatge (crowdfunding) amb la plataforma Verkami per poder publicar el llibre: Paraules de Riu - Recull de terminologia de navegació tradicional fluvial, de Jordi Salvador l'Escenavegant.

Es tracta d'un diccionari que ve a completar el que va publicar anys enrere: Paraules de mar. Conté més de 1300 termes i 135 il·lustracions a tot color. Es fruit del treball sistemàtic que ha donat fruit, després de mesos, molts llibres i amb la inestimable col·laboració de bons amics.

La publicació a través de micromecenatge (crowdfunding) és deguda a que no es tracta d'un llibre de fàcil distribució i venda en llibreries, com bé han indicat alguns editors consultats. És un llibre especialitzat per a persones amants dels rius, de la navegació tradicional, dels rais i de tota la Cultura que envolta el medi fluvial. En ell apareix terminologia usada en els diferents rius que travessen Catalunya com la Muga, el Fluvià, el Ter, la Tordera, el Besòs, el Llobregat, el Francolí , però sobretot del nostre gran riu: lo Ebre.

L'objectiu de la publicació és poder fer arribar aquest llibre tan a les persones interessades, com a biblioteques o escoles. La totalitat dels beneficis de la seva venda aniran directament a la


Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial
(FCCPMF) .


Què és Paraules de riu?

Paraules de riu - Recull de terminològic de navegació fluvial és un diccionari de més de 1300 termes, il·lustrat amb 134 imatges que abasta sis àmbits:

- Embarcacions fluvials: Llaguts, muletes, barques de pas, molins fariners, tècniques constructives, navegació: vela, sirga, barra,...

- Els raiers: la fusta, el bosc, tècniques constructives, navegació

- Els oficis: llaguters, daliners, patrons, raiers, seguers, matxeros, arrais, barquers, calafats, picadors, minyons, peons, i les seves activitats: pesca, jocs.

- La geografia: les ribes, llera, aiguabarreig, bullidor,...

- La meteorologia: fenòmens i variants

- Els jocs tradicionals i populars de les vores del riu Ebre.

El recull està basat en els treballs de camp fets durant el segle XX per investigadors amb fonts primeres i entrevistes a llaguters, daliners, patrons, raiers, seguers, matxeros, arrais, barquers, calafats, picadors, minyons, peons,...

Aquí pots veure una mostra del llibre:

https://www.flipsnack.com/escenavegant/paraules-de-riu-verkami-mostra-text.html

L'objectiu del treball és crear una eina de consulta que serveixi i complementi les diferents publicacions aparegudes i per aparèixer sobre la navegació tradicional.

El treball ha comptat amb la col·laboració de Terminologia de Catalunya (TERMCAT)


Recompenses:

Si decideixes col·laborar tens diferents opcions:

- 15,00€ Un exemplar del llibre, el teu nom al llistat de mecenes i l'enviament al teu domicili.

- 25,00 Dos exemplars del llibre, el teu nom al llistat de mecenes i l'enviament al teu domicili.

- 50,00 Cinc exemplars Un exemplar del llibre, el teu nom al llistat de mecenes i l'enviament al teu domicili.

Si sou una entitat o associació:

- 200,00€ Quinze exemplars del llibre, el teu nom o el de l'entitat al llistat de mecenes i acte de presentació per part de l'autor.

L'autor

Jordi Salvador, altrament conegut com l'Escenavegant a les xarxes, és un investigador i mariner enamorat del riu, la mar i la navegació tradicional. L'any 2007 publicà, "Paraules de Mar - Recull Terminològic de Navegació Tradicional".

Anteriorment havia publicat monografies i articles en revistes especialitzades sobre el seu ofici d'escenògraf. És assessor de la junta directiva de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial. La difusió de la llengua catalana i els seus lèxics ha estat la seva principal tasca en els darrers anys.

És Doctor en llengua, literatura i cultura catalana per la URV, per la tesi: "Diccionari d'Escenografia i Escenotècnia".

Conclusió

La totalitat dels diners recollits per les vostres aportacions serviran per publicar el llibre: "Paraules de riu".

Els possibles beneficis de la venda dels llibres restants aniran cedits totalment a la

Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial (FCCPMF)

L'autor per voluntat expressa, no rebrà cap mena de recompensa econòmica.Calendari.

Un cop tancada amb èxit la campanya de Verkami el llibre serà entrat a impremta. Per tant, depenent dels dies necessaris per la seva producció, el vostre exemplar arribarà ben aviat.

Us agrairem a tots aquells que participeu o no com a mecenes del projecte en feu arribar aquesta informació al màxim de persones i entitats que relacionades d'una manera o altra amb els rius o la filologia puguin estar interessades.