Espai Marina Tradicional. Saló Nàutic 2021

 

Flota de la FCCPMF amarrada al Moll de la Fusta

La FCCPMF ha participat i tingut presència, un any més, al Saló Nàutic de Barcelona. L'Espai de Marina Tradicional;que des de fa una colla d'anys ens gestiona l'amic Josep-Anton Trepat enguany ha retornat al seu lloc inicial, gairebé a l'entrada del recinte per l'accés de la Porta de la Pau. L'estand ha estat conformat per dos espais diferenciats: una zona expositiva i de recepció i un petit auditori on s'ha fet diferents presentacions i concursos. El programa 2021 era ben ple d'activitats organitzades per la Federació, però cal destacar per sobre de totes les sortides a navegar amb les embarcacions tradicionals amarrades al mateix Moll de la Fusta: Jolie Biche, Ondina, Ria de Ferrol, Barrala, Peregrina i Galatzó. A més del quetx Ciutat de Badalona que era amarrat al Moll d'Espanya. Força més de mig miler de persones s'han embarcat en aquests batejos de mar que han fet les delícies de moltes persones i sobretot, durant el cap de setmana, dels més menuts que s'han sentit pirates per una estona.

Estand de la FCCPMF al Saló Nàutic 2021

Les carpes permetien veure al seu interior mitjançant murals i fotografies la ubicació de les entitats que formen part a dia d'avui de la Federació, a més, en plafons separats es podien aconseguir els codis Qr que enllaçaven amb les pàgines web d'aquestes. El calendari d'activitats també era present a través d'un altre codi Qr que dirigia directament al Google-calendar on apareixen totes les activitats de les associacions i entitats properes que ens les comuniquen. Una gran exposició de fotografies de les embarcacions que es poden acollir a la nova Llei de vaixells històrics recentment aprovada. Una pantalla on es podien veure vídeos de diferents activitats de l'associació i una petita exposició de rèpliques d'objectes relacionats amb la navegació tradicional que han estat objecte de regal en diferents trobades, completaven l'espai. De dimarts a divendres l'activitat principal foren les sortides gratuïtes pels visitants del Saló. I el concurs que tancava la jornada sobre coneixements nàutics i que permetia guanyar una sortida per a dues persones en mar en un vaixell tradicional, fet a través de la plataforma Kahoot.

Barques de Calafell participants de les Sortides
El cap de setmana ha estat presidit per les presentacions. Malauradament es va haver de cancel·lar la del divendres sobre el Projecte de construcció de la barca de llibant del Ter. Dissabte fou l'Institut Tres Turons d'Arenys de Mar qui presentava el Cicle Formatiu de Grau Mitja de restauració de vaixells tradicional. Desprès fou el torn de la presentació en societat del "Pla de Formació en l’art de navegar a vela llatina de la FCCPMF a càrrec de Jordi Pagès i Vicente Garcia-Delgado que tingué com a postres un magnífic vermut pels assistents. 

Tràiler presentat dels Cursos de Formació en l'art de navegar a vela llatina  

Presentació del Pla de Formació en l'art de navegar a vela llatina

A la tarda en Jordi Salvador ens presentà el Joc del Quadern de Bitàcola, tot jugant una interessant partida. Per acabar la jornada amb una darrera xerrada del mestre d’aixa Agustín Jordán sobre la reconstrucció del pesquer escocès Margaret Alison a El Moll d'Arenys.

Assistents a les presentacions

Agustín Jordán durant la seva presentació


El diumenge, darrer dia del Saló, l'estand de la FCCPMF rebé la visita dels amics de Móra d'Ebre que oferiren una demostració de toc de corn de llaguter pel Grup de Sonadors d'aquella vila. I com no hi festa que no acabi en àpat i això és tradició i patrimoni del nostre país, els amics de Calafell prepararen un magnífic arròs a tots els presents.

Actuació del Grup de sonadors de corn llaguter

La presència al Saló Nàutic posa la FCCPMF al mapa de les entitats relacionades amb el sector marítim i fluvial del casa nostra. Enguany, el canvi d'ubicació retornant al lloc original, la presència ha estat molt positiva, tant a nivell de públic com dels mitjans de comunicació, com ho demostren les dues connexions en directe des del Saló a través de la Xarxa de Televisions de Catalunya, amb entrevistes al nostre president i al nostre responsable de comunicació. D'altres periodistes s'han acostat per demanar informació i deixar el seu contacte per tal de rebre les notes de premsa que s'emeten des de la Federació. El Saló Nàutic és un esforç important de la FCCPMF que cal mantenir i millorar any rere any.

Entrevista Pere Alemany

Entrevista Xarxa Tv Catalunya