I TROBADA DE VELA LLATINA DE L’ALGUER
i VI TROFEO CITTÀ DI ALGHERO

12-14 de juliol de 2024, l’Alguer (Sardenya)

Enguany, en motiu de la regata “Trofeo Città di Alghero” del 14 de juliol, organitzada pel Marine Club Alghero i per l’Associació Vela Llatina l’Alguer, les associacions i armadors de vela llatina dels Països Catalans van ser convidats a una trobada d’agermanament amb l’Alguer (Sardenya). Així naixia la primera Trobada de Vela Llatina de l’Alguer, que ha tingut lloc del 12 al 14 de juliol a la “ciutat catalana de Sardenya”.

A través de la vocalia de relacions internacionals de la FCCPMF, es va fer arribar la invitació a representants de les associacions de vela llatina de Catalunya, la Catalunya nord, la Comunitat Valenciana i les Balears. Van respondre a la crida un total de nou embarcacions, tot i que finalment només hi van poder participar sis: Sa Rata (que va arribar via mar la nit del 10 de juliol), la República Catalana, Mestralo, Lo Pallús, i les mallorquines Boeres (de la Fundeció Mare Mar) i San Antonio de Padua (del CN Cala Gamba). A més, gràcies al suport de l’Ajuntament de Calafell, també va poder-se adherir a la iniciativa l'Associació Patí Català i Vela Llatina Calafell. Els socis i sòcies de l'entitat no van voler perdre l’oportunitat de promocionar Calafell a l'Alguer i, al mateix temps, gaudir d’uns dies de vela llatina a la ciutat.

El programa de la Trobada inicià amb una inauguració divendres 12 de juliol a les 18:00 a la terrassa del restaurant Aquatica, que també gestiona el moll “Banchina Sanità”, on les sis barques catalanes i balears i dues més de Bosa (Sardenya) van estar amarrades durant tot l’esdeveniment.

Foto: Vicente García-Delgado

Durant la inauguració, el president del Marine Club, Gianni Cherchi, i el president i el vicepresident de l’Associació Vela Llatina l’Alguer, el Carmelo Chessa i el Carlo Muresu, van donar la benvinguda a tots els participants, en especial a la delegació “dels germans de ponent”. A continuació, van parlar breument diversos representants del món de la navegació a vela llatina, com el Vicente García-Delgado (representant Catalunya i la FCCPMF), el Bernat Oliver (representant les Balears i l’Eco Museu Marítim del CN Cala Gamba), el Lorenzo Nuvoli (director de la Regata dei Pescatori, a Porto Torres) i l’Angelo Dettori (de l’Associació de Vela Llatina d’Olbia i director de la regata Re di Tavolara, que enguany arriba a la 30a edició). 


 

Després del brindis de benvinguda, l’organització va emplaçar els participants a l’endemà al matí a la Banchina Sanità per una comparativa de terminologia catalana, algueresa i italiana entre dues embarcacions representatives: l’algueresa Annina (un gozzo de 1920) i el mallorquí San Antonio de Padua (un llagut de 1911). 

A continuació, una gran part de les embarcacions inscrites al Trofeu Città di Alghero van fer una passejada pel golf de l’Alguer, gaudint d’un mestral que va arribar a 15 nusos i que va permetre a les tripulacions entrenar maniobres per a la “veleggiata” del dia següent tot admirant la ciutat des del mar. 


A la tarda, el Mauro Mulas, de la Plataforma per la Llengua l’Alguer, va oferir als convidats vinguts de Catalunya i Balears una visita guiada en alguerès pels carrers de la ciutat, que va acabar a la seu que la Plataforma comparteix amb l’Obra Cultural de l’Alguer, prop de la plaça del Teatre, i que també acull la Biblioteca Catalana de l’Alguer.


Allà, els participants van ser rebuts pel Carlo Sechi, director de l’Obra Cultural i ex alcalde de l’Alguer, i van poder gaudir d’una xerrada sobre l’Alguer i la relació històrica amb els Països Catalans.)

A continuació, l’escriptor i traductor Pere Lluís Alvau i la Thais Buforn (vicepresidenta de la FCCPMF i vocal de relacions amb l’exterior) van oferir un recital de poesia algueresa i catalana acompanyats del luthier i guitarrista Riccardo Moni. El recital, que duia per títol “Un pont de mar blava”, en homenatge al poema de Martí i Pol, va dur els oients en un petit viatge per poemes amb el nexe del mar. El mar també és el protagonista de l’exposició de cianotípies “El mar és blau” que la Thais té des de l’abril a la sala d’exposicions de la seu d’aquestes dues associacions, i que actualment comparteix espai amb una selecció d’onze fotografies de l’Alguer antic. Tots els participants van poder visitar aquestes dues exposicions tot gaudint d’un got d’Akènta, el famós vi espumós de les caves Santa Maria la Palma, als afores de l’Alguer.

L’endemà al matí, els patrons de les embarcacions participants a la sisena edició del Trofeo Città di Alghero es van reunir a la seu de la Lliga Naval secció de l’Alguer per al briefing del Trofeu, que enguany tenia dues categories: Veleggiata (més competitiva) i Passeggiata (per gaudir d’una passejada però compartint el mateix camp de regata).


Un total de 19 embarcacions alguereses, de Fertilia, de Bosa, catalanes i balears van prendre la sortida poc després de les 11:30 del matí al costat de l’illot de la Maddalenetta, en un camp de regata costaner que va meravellar els banyistes del Lido i Maria Pia, les platges que van de l’Alguer a Fertilia. El golf de l’Alguer (la “rada”, com en diuen ells) es va omplir d’embarcacions que tenir un vent lleuger però suficient per fer gaudir tots els participants. A la categoria Veleggiata, els guanyadors van ser Penelope (modalitat Lancia) i Ishtar (modalitat Gozzo). L'embarcació Boeres, timonejada pel Bartomeu Rossellò vicepresident de la Fundació Mare Mar de Palma de Mallorca, va obtenir un magnífic quart lloc a la categoria Gozzi. Però, de fet, tothom va ser vencedor pel sol fet de participar en una jornada de germanor al mar.



  


A les 18:00, de nou a Aquatica, es va dur a terme la cerimònia d’entrega de premis amb la presència de l’alcalde de l’Alguer, entre d’altres autoritats. A més de premiar els guanyadors, l’organització va voler premiar el “Llop de Mar” de l’edició d’enguany del Trofeo Città di Alghero, i va entregar un premi en forma de bossell a l’Emili Armengol, patró del Sa Rata. A més, totes les embarcacions participants van rebre una medalla de participació com agraïment a la seva presència en aquesta primera Trobada de Vela Llatina de l’Alguer.

 

 

El punt i final als tres intensos dies va ser al vespre, al restaurant Lo Chalet, als afores de l’Alguer, on es va celebrar el sopar de tripulacions i participants a l’esdeveniment. Més de cent persones van assistir-hi i van poder gaudir, a més, del concert del grup “Los amics de la Muralla”, que van fer les delícies de tothom amb un repertori de música en alguerès.

Tant de bo hi hagi una altra edició d’aquesta iniciativa d’agermanament entre l’Alguer i els Països Catalans. En tot cas, a l’Alguer algú ja ha llançat la idea d’una trobada a nivell del Mediterrani.